Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
połączenie kruchego ciasta, prażonych jabłek i gałki zimnych lodów to dopiero poezja smaku :)
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaję żółtka i mieszam , a następnie wiórki zimnego masła. Całość szybko szybko siekam, aż składniki połączą się ze sobą i zagniatam ciasto. Owijam szczelnie w folię spożywczą i schładzam w lodówce najlepiej całą noc. Blaszkę o wym. 24x36cm wykładam papierem do pieczenia, zimne ciasto dzielę na dwie części, jedna trochę większa od drugiej. Większą część rozwałkowuję i układam w blaszce, na spód wysypuję rodzynki- fajnie wchłonęły sok z jabłek, a na rodzynki wykładam obrane i starte na tarce jarzynowej jabłka, posypuję cynamonem. Całość przykrywam pozostałym ciastem, które ścieram bezpośrednio na jabłka. Piekarnik nagrzewam do 200°C i piekę ok 20-30 min, aż ciasto ładnie się zrumieni. Upieczone wyjmuję, odstawiam by nieco przestygło i posypuje wierzch odrobiną cukru pudru. Kroję na kwadraty i układam na talerzykach Z zamrażarki wyjmuję lody, na każdą porcję ciasta nakładam po łyżce zimne lody i podaję