Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy kostkę smalcu oraz kefir. Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy dodając cukier a potem żółtka ( jak na biszkopt ). Gotową masę wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tartce . Nastepnie dodajemy cukry waniliowe, budynie i bułkę tartą oraz cynamon lub przyprawę do szarlotki. Mieszamy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta oblepiamy spód tzn. ja urywam małe kuleczki rozmieszczam na spodzie a potem je rozgniatam, łącząc je ze sobą.
Na ciastowy spód wykładam masę jabłkową.
Na masę jabłkową wykładamy drugą warstwę ciasta urywając małe kawałeczki tak aby masa jabłkowa była przykryta pierzynką ciasta.
Szarlotkę pieczemy ok 1 godziny, piekarnik góra - dół, w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.