Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie! Zapraszam Was dzisiaj na szybką i prostą przekąskę z ciasta francuskiego. Będzie w klimacie świątecznym – prosta i pyszna.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Zaczynamy od włożenia patyczków do szaszłyków do miski z wodą – nie spalą się nam one wtedy podczas pieczenia.
Rozwinęłam ciasto francuskie i teraz tnę je wszerz na paski szerokości około 1,5 cm.
Salami również tnę na paski, ale nieco węższe – około 1 cm szerokości.
Na każdym pasku ciasta układam salami tam, aby kawałki zachodziły nieco na siebie.
Patyczki do szaszłyków osączam na papierowym ręczniku. Paseczki ciasta razem z salami zwijamy tak, aby powstał ślimaczek przypominający kształtem choinkę. Patyczkiem od szaszłyków przebijam ciasto od dołu do góry, na wylot.
Choinki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Będę wszystko piekła w 200 stopniach przez około 15 minut.
Tak wyglądają już upieczone choinki. Przycinam patyczek, na górze wbijam oliwkę, a choinkę osadzam w kostce żółtego sera (ser pokroiłam na sporej wielkości kostkę).
Choineczki możemy więc podać stojące na półmisku
lub możemy nie ucinać patyczków i włożyć je do wyższej szklanki. Ewentualnie położyć na talerzu, a w środku rozsypać kostki żółtego sera. Smacznego!!!