Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spinatspätzle - specjalność głównie Schwabska i Tyrolska, ale znana w całych Niemczech i Austrii. Polecam danie z Południowego Tyrolu. Kluseczki podobne trochę do naszych kładzionych, podane z podsmażoną gotowaną szynką, śmietaną i serem (w oryginale tyrolski Bergkeise, u mnie również owczy i również górski - oscypek.
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 30
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 33
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21477
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 48
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 30
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 33
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21477
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 48
Składniki
Szpinak rozmróź i odciśnij na sicie. W misce wymieszaj mąkę z jajkami, solą, oliwą i rozmrożonym szpinakiem. Wyrób mikserem na gładką masę. W razie, gdyby ciasto było za gęste (powinno mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego) - dodaj trochę mleka.
Zagotuj osoloną wodę i za pomocą np. tarki o grubych oczkach lub specjalnego przyrządu do kluseczek przecieraj ciasto do wrzątku. Ja użyłem do tego celu szprycy cukierniczej (takiej do dekorowania ciasta - sprawdziła się w 100%).
Kluseczki przecieraj partiami, jeżeli wypłyną na powierzchnię wyjmij łyżką cedzakową i przepłucz na sicie zimną wodą.
Szynkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce masła. Kiedy się zrumieni - dodaj kluski i podsmaż całość. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku i podawaj. Przed podaniem posyp startym serem - pociąłem oscypka obieraczką do warzyw na wiórki. Najlepiej smakują posypane szczypiorkiem.