Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i orginalna przekąska na przyjęcia i nie tylko :)
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11330
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11330
Składniki
Ciasto drożdżowe: Włóż drożdże do miseczki i wlej połowę wody. Rozmieszaj je aż przybiorą płynną postać i odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę, zrób wgłębienie w powstałej "górce mąki ", dodaj po kolei sól, wodę i zaczyn drożdżowy. Początkowo mieszaj ciasto dużą łyżką, potem w miarę łączenia się składników zagniataj je rękami aż stanie się gładkie i elastyczne. Uformowaną z ciasta kulę przełóż do dużej, wysmarowanej oliwą miski. Odstaw na ok.90 minut by podowiło swoją objętość.
Nagrzej piekarnik do 220 st. Następnie wysmaruj oliwą 2 arkusze papieru do pieczenia i wyłóż nimi 2 blachy. Na paletlni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną wcześniej cebulę. Drobno pokrój oliwki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pieczarki.
Ciasto rowałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Rozłóż na nim warstwę cebuli, pieczarek, sera i oliwek. Zwijaj ciasto wraz z całą jego zawartością w wałek przypominający roladę. Odstające brzegi ciasta posmaruj wodą by lepiej do siebie przylegały. Nastepnie potnij roladę ostrym nożem na plastry o grubości ok. 1 cm (tzw. ślimaczki). Poukładaj je na blachach, zachowując odstępy i piecz ok.15-20 min aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Podawaj gorące. Dzieciom ślimaczki najbardziej smakują lekko ostudzone polane ketchupem.