Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny ryż może służyć także jako dodatek do innych dań
Śniadaniowe bułeczki z nasionami to nie tylko pyszna, ale i zdrowa propozycja...
Odsłon: 126
Szybki, prosty obiad z makaronem lub ryżem.
Odsłon: 129
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 130
O tej porze roku kupujemy ogromne pęczki pachnącego, świeżego koperku. Co zro...
Odsłon: 856
Śniadaniowe bułeczki z nasionami to nie tylko pyszna, ale i zdrowa propozycja...
Odsłon: 126
Szybki, prosty obiad z makaronem lub ryżem.
Odsłon: 129
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 130
O tej porze roku kupujemy ogromne pęczki pachnącego, świeżego koperku. Co zro...
Odsłon: 856
Składniki
Cebulę pokroić na cieniutkie piórka, podsmażyć na części masła. Ryż dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do rondla, dodać resztę masła, smażoną cebulę, wyciśnięty czosnek i krótko podsmażyć. Dodać wodę i ketchup, gotować od czasu do czasu mieszając aż większość wody wyparuje (ok 10 minut). Zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 15 minut (część ziarenek i tak lekko się przypali, więc już nie mieszać i wyciągać potem ryż delikatnie). Najlepiej zawinąć następnie ryż w ścierki i dać pod pierzynę :)
Skrzydełka podzielić na mniejsze części, najcieńsze można odrzucić, posypać ulubionymi przyprawami, panierować w mące, jajku i bułce tartej (można zamienić bułkę tartą mielonymi płatkami kukurydzianymi) smażyć w głębokim tłuszczu. Po odsączeniu podawać z ryżem i ulubioną sałatką lub dipem.