Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowy smak sernika na zimno
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 38
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1991
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 38
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1991
Składniki
Biszkopt: Jajka miksujemy z cukrem, do momentu aż masa nabierze konsystencji jasnej pianki. Dodajemy mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Spód formy 28 na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i studzimy.
Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i studzimy. Czekoladę trzemy na tarce na małych oczkach. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Serek waniliowy łączymy z cukrem pudrem przy użyciu miksera, dodajemy do niego śmietanę i mieszamy mikserem składniki.. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilkę. Na koniec wsypujemy startą czekoladę, mieszamy łyżką i powstałą masę serową wylewamy na wystudzony biszkopt czekoladowy, tak aby dokładnie dotykała brzegów formy. Wstawiamy do lodówki aby masa serowa stężała.
Galaretka kawowa: Kawę z żelatyną i cukrem zalewamy wrzątkiem i mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Studzimy. Ostudzoną kawową galaretkę wylewamy stężały sernik i odstawiamy do lodówki na noc.