Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe czekoladowe ciasto z nutką rumowego aromatu, kokosowym nadzieniem, polane czekoladą:)
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10545
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 907
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4922
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 846
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10545
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 907
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4922
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 846
Składniki
Blaszkę o wymiarach maximum 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy w misce, zaś w drugiej misce mieszamy wszystkie składniki mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i chwilę miksujemy do momentu ich połączenia. 3/4 ciasta przelewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
W tym czasie wszystkie składniki na krem umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy do zgęstnienia masy, często mieszając. Po zgęstnieniu masy ściągamy ją z kuchenki.
Gorącą masę wylewamy na podpieczone ciasto i pokrywamy pozostałą częścią. Pieczemy jeszcze około 30-35 minut. Po upieczeniu studzimy.
Po ostygnięciu wykonujemy polewę. Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Większą część polewy wylewamy na ciasto, do pozostałej dodajemy niebieski barwnik spożywczy w proszku (odrobinka wystarczy) i mieszamy dokładnie, polewamy ciasto i schładzamy w lodówce około 1 godzinkę.