Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszna lekka i puszysta
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10033
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 938
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 293
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10033
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 938
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 293
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany. Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą.Dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao.
Za pomocą szprycy do tortów robimy zebrę z białej masy, a następnie łyżką uzupełniamy ciemną masą wolne miejsca. Tak przygotowany biszkopt pieczemy około 20-25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Ciasto należy robić na jak największej blaszce lub na blaszce z piekarnika. Na upieczone ciasto kładziemy ściereczkę, przekładamy ze ściereczką do góry dnem i przy pomocy wałka zwijamy wzdłuż dłuższej strony. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, ubijamy śmietanę z cukrem i na koniec dodajemy żelatynę. Rozkładamy równomiernie śmietanę, dodajemy np banana i ponownie zwijamy. Posypujemy wierzch cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.