Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywne muffiny na mące razowej z płatkami owsianymi... a także puszyste i lekkie. Pięknie pachną malinami, która z białą czekoladą komponuje się uroczo!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9251
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 219
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 497
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9251
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 219
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 497
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami). Z połowy cytryny wyciskamy sok. Białą czekoladę siekamy.
Do miski wsypujemy mąki, cukier oraz proszek do pieczenia i wszystko razem przesiewamy, a następnie łączymy z płatkami owsianymi.
W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy olej, mleko oraz sok cytrynowy i mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem. Na koniec dosypujemy posiekaną czekoladę oraz maliny (zamrożonych owoców nie rozmrażamy wcześniej!) i mieszamy przez chwilkę, aby rozłożyć je w cieście.
Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Muffiny powinny pięknie urosnąć, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 25 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.