Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pumpkin Fudge czyli słodki cukierek z dyni. Tworzony jest poprzez ogrzewanie dyni a następnie pozostawianie jej do schłodzenia. Proces jest powtarzany kilka razy. Efekt końcowy jaki z tego powstaje, wynagradza nam pracę w to włożoną. Powstaje prawdziwa dyniowa uczta :)
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2771
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 49
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 72
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 251
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2771
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 49
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 72
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 251
Składniki
Dynię, wodę, goździki i laski cynamonu gotujemy. Kiedy dynia zmięknie wsypujemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Pozostawiamy do wystygnięcia. Proces gotowania i chłodzenia powtarzamy aż do całkowitego wyparowania wody. Po każdym chłodzeniu masa staje się coraz gęściejsza. Im bardziej gęsta musimy częściej mieszać, aby zapobiec przypaleniu. Moja dynia po czwartym chłodzeniu uzyskała swój pożądany efekt.
Co nam daje chłodzenie? Bardzo dużo. Pomaga nam to ocenić prawdziwą konsystencję. W trakcie ciągłego ogrzewania jest to niemożliwe. Dobre rady; pracę z produkcją naszych cukierków najlepiej zacząć wieczorem. Do rana masa ochłodzi się. Na drugi dzień mamy szansę dwukrotnego wystudzenia. Po kolejnym wystudzeniu zobaczymy, że nie możemy wyjąć drewnianej łyżki. Jest to koniec naszej pracy na kuchence. Masę wykładamy na papier do pieczenia. Smarujemy ręce oliwką i lekko smarujemy cały blat z wierzchu. Następnie odrywamy papier ( schodzi bez trudu) Masę odwracamy i smarujemy oliwka z drugiej strony. Tniemy na dowolne kształty. SMACZNEGO :)