Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie plackuszki z ricotty z borówkami. Wspaniały pomysł na śniadanie lub przekąskę.
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 165
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 21
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 165
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 21
Składniki
W dużej misce wymieszać mleko z jajkami i miodem, składniki muszą być dobrze połączone. Następnie wmieszać ricottę. Do płynnej mieszanki przesiać mąkę, proszek i sól. Całość dokładnie wymieszać, do utworzenia gładkiej masy. Na koniec delikatnie wmieszać borówki. Dobrze rozgrzać patelnię (ja używam małej teflonowej lub patelni naleśnikowej). Można do pierwszego smażenia, za pomocą pędzelka posmarować patelnię odrobiną oliwy, żeby ciasto nie przywarło. Smażyć placuszki po około 3 minuty z każdej strony. Podawać z miodem i ricottą.