Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mają wiele zalet, po upieczeniu pachną orzeszkami, są puszyste, wspaniałe jako dodatek do mięsa. Z ulubionym sosem, jako przekąska sprawdzą się również znakomicie. Gdy je piekłam obawiałam się jednej rzeczy, że twarde orzeszki będą przeszkadzały przy konsumpcji tychże pysznych placuszków. I tu moje zaskoczenie. Orzeszki po upieczeniu stały się miękkie i delikatne w smaku.
Śniadaniowe bułeczki z nasionami to nie tylko pyszna, ale i zdrowa propozycja...
Odsłon: 111
Szybki, prosty obiad z makaronem lub ryżem.
Odsłon: 125
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 118
O tej porze roku kupujemy ogromne pęczki pachnącego, świeżego koperku. Co zro...
Odsłon: 825
Śniadaniowe bułeczki z nasionami to nie tylko pyszna, ale i zdrowa propozycja...
Odsłon: 111
Szybki, prosty obiad z makaronem lub ryżem.
Odsłon: 125
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 118
O tej porze roku kupujemy ogromne pęczki pachnącego, świeżego koperku. Co zro...
Odsłon: 825
Składniki
Woreczek ryżu wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 20 minut, od momentu zagotowania. Następnie ryż wyjmujemy z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimny ryż mieszamy z mąką, serem żółtym, orzeszkami. Dodajemy jajka i przyprawy. Całość wyrabiamy łyżką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej, nabieramy po kopiatej łyżce masy ryżowej, formujemy z niej płaskie placuszki i smażymy na rumiano z obu stron. Osączamy na papierowym ręczniku. Uwaga: Z podanych składników upiekłam 8 placuszków. Smacznego.