Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyznam się bez bicia, że jakoś tak nie jestem wielkim smakoszem ryb, ale łososia od czasu do czasu lubię zjeść, jeśli akurat kupię na promocji ;-) Dzisiejszy przepis jest prosty, a obiad robi się w niecałe pół godziny. Łosoś pieczony w folii jest soczysty i aromatyczny.
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 30
Chlebki pita to najprostsze, drożdżowe wypieki na świecie, które należą do co...
Odsłon: 688
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 83
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 30
Chlebki pita to najprostsze, drożdżowe wypieki na świecie, które należą do co...
Odsłon: 688
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 83
Składniki
Nagrzewamy piekarnik do 190 C.
W małym garnku na średnim ogniu łączymy sok z cytryny, i rozdrobniony czosnek. Po chwili dodajemy masło i zdejmujemy z ognia, czekając chwilę, aż masło całkiem się roztopi.
Łososia układamy następnie w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. (Kawałek folii musi być odpowiednio długi tak, byśmy mogli złączyć jej brzegi i szczelnie zamknąć rybę).
Łyżką lub pędzelkiem smarujemy filet. Posypujemy solą i peprzem, ziołami włoskimi, i płatkami chili.
Zakrywamy łososia szczelnie na tyle, żeby nasz sos nie wyciekł podczas pieczenia.
Pieczemy przez ok. 20 min. po czym odkrywamy folię i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
Posypujemy świerzą natką pietruszki i podajemy z ryżem i ulubionymi warzywami.