Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jednogarnkowe, doskonale smakuje równie na drugi dzień.
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1554
Pomysł na te naleśniki tkwił bardzo długo w głowie, ale inne potrawy wchodził...
Odsłon: 29
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 254
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1554
Pomysł na te naleśniki tkwił bardzo długo w głowie, ale inne potrawy wchodził...
Odsłon: 29
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 254
Składniki
Na rozgrzaną margarynę wsypujemy słodką paprykę w proszku i przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso z szynki i cebulę. Całość mieszamy, obsmażamy na rumiany kolor i dusimy, aż mięso lekko zmięknie. Dodajemy kolejno pokrojoną w większe kawałeczki czerwoną paprykę , pokrojone w ćwiartki pieczarki, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dusimy kolejne 15 min.
Na końcu dodajemy pokrojone w paseczki kiszone ogórki. Gulasz można zagęścić delikatnie mąką, ale nie jest to konieczne. Najlepiej podawać go z plackami ziemniaczanymi lub kaszą jęczmienną.
Do placków potrzebujemy ok 6 dużych ziemniaków, które ścieramy na tarce na małych oczkach z jedną cebulą. Do powstałej masy dodajemy jajko oraz 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę ziemniaczanej. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Placki smażymy na oleju na patelni.