Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie to jest smaczne i jak odmienne od tradycyjnych pierogow.
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 127
Dzisiaj bardzo prosty , ale smaczny deserek przygotowany z galaretek i świeżo...
Odsłon: 36
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 36
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 65
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4538
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 127
Dzisiaj bardzo prosty , ale smaczny deserek przygotowany z galaretek i świeżo...
Odsłon: 36
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 36
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 65
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4538
Składniki
Farsz:40-50 dkg miesa mielonego,2 cebule,2 lyzki oleju,2 zabki czosnku,3-4 lyzki bulki tartej,sol,pieprz,2 lyzki czerwonego "delikatu" a jesli nie ma to vegete i slodka papryke.
Sos:ogorek,peczek rzodkiewki,ok.300-400ml. jogurtunaturalnego gestego,2 lyzki majonezu,2-3 zabki czosnku,pieprz ,sol.
1) Ziemniaki obrac i ugotowac w osolonej wodzie.Po ugotowaniu zmielic lub przecisnac przez praskei ostudzic.Do zimnych ziemniakow dodac zoltka,olej,make i wyrobic ciasto jak na pierogi.
2)Mieso wlozyc do garnka,dodac 2 lyzki oleju,przyprawy,mieszajac poddusicskladniki farszu.Nastepnie dodac pokrojona cebule i przecisniety przez praske czosnek,wszystko razem dusic do miekkosci dodajac kilka lyzek wody jesli jest za suche.Pod koniec gotowania dodac bul;ke tarta i dobrze wymieszac.Farsz powinien miec zwarta konsystencje.
3)Ciasto rozwalkowac podsypujac maka na grubosc nie wiekasza niz 3-5 milimetrow,wycinac kolka ,nakladac farsz i lepic pierogi.(Ja robie tak,ze nakladam farsz na ciasto nakladam ciastp i wtedy wykrawam polksiezycowy gotowy pierog bez sklejania) Na patelni rozgrzac olej(Ja leje okolo 0,5 cm) i smazyc pierogi z obu stron.
4)Sos:Ogorek i rzodkiewke zetrzec na tartce o grubych oczkach,posolic i odstawic na 20 min.Nastepnie odcisnac sok,dodac jogurt,majonez,rozdrobniony czosnek,doprawic do smaku.
Pierogi mozna podac tez z sosem pomidorowym lub jesli zostanie sie nadmiar sosu z poprzedniego dnia to tez jest smaczne.Mozna podac z salata skropiona sokiem z cytryny. Smacznego:)