Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja na temat codziennych pierogów ale inaczej, na dzisiejszy obiad z warzywkami i kurczakiem w moim przypadku z dużą ilością przypraw..
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Gotujemy pierś z kurczaka z pieprzem i połową kostki maggi. W tym czasie kroimy w paseczki marchewkę, w talarki pora, w paski cebulę i w paski pieczarki. Po ugotowaniu piersi z kurczaka rwiemy ją na "paski"
Wlewamy ok 1,5 łyżki oleju na patelnie i wrzucamy kurczaka, sypiemy łyżeczką przypraw do gyrosa, plus odrobiną chili cayenne (osobiście czubek noża). Przesmażamy do "suchości". Następnie zdejmujemy z patelni i wrzucamy do dużej miski.
Na patelnie dajemy znów ok 1,5 łyżki oleju i wrzucamy marchewkę, po ok 2-3 min podsmażania wlewamy chochelkę rosołu powstałego z gotowania piersi z kurczaka sypiemy ponownie przyprawą do gyrosa(ok pół łyżeczki) i lekko dusimy.
Dodajemy pora z cebulą mieszamy i dusimy aż się por zredukuje.
Do warzyw lądują pieczarki
Doprowadzamy do suchości na patelni, solimy i pieprzymy do smaku. Następnie jeśli trzeba wrzucamy na durszlak odsączamy i dodajemy do kurczaka w misce.. mieszkamy i czekamy aż ostygnie.
Lepimy ciasto na pierogi ( u mnie "na oko" mąki i wrzątek- wyrabiam do miękkiego ale nie rozlazłego ciasta, wałkuję na grubość ok 3-4mm) Wycinamy krążki (u mnie za pomocą szerokiego kieliszka do szampana) nakładamy farsz ok 1,5 łyżeczki i lepimy.
Ulepione pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Czas gotowania 5min
Po 5 min wyciągamy za pomocą łyżki i rozkładamy oby odrobinę obeschły.
Serwujemy w moim przypadku z ciemnym sosem :) Smacznego!