Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z nadzieniem makowym polane sosem ze skórki pomarańczowej. Może to być danie wigilijne.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 66
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 105
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 66
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 105
Składniki
- ciasto na pierogi wyrabiamy na stolnicy lub przy pomocy miksera z hakiem - mąkę łączymy z jajkiem i z olejem oraz wlewaną stopniowo wodą 9 ok. 1/4 szklanki) -wyrobione ciasto musi być elastyczne i niezbyt miękkie - ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2 mm - szklanką wykrawamy krążki i nakładamy na nie farsz makowy wcześniej przygotowany według uznania ( może być gotowa masa makowa) - pierogi sklejamy i odkładamy na posypany mąką blat -gotujemy w lekko osolonej wodzie aż do ich wypłynięcia
Przygotowanie sosu. - skórkę z połowy pomarańczy okrawamy z białej wewnętrznej części i kroimy na bardzo cienkie paski - w rondelku rozpuszczamy masło z 4 łyżkami wody i wrzucamy pokrojoną skórkę pomarańczową - sos gotujemy tak długo aż zgęstnieje a paski skórki staną się półprzezroczyste - sosem polewamy pierogi Podajemy na ciepło! SMACZNEGO !