Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-05-2011
szybka sprawa, a kurczak inny niż zwykle
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 13
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 13
Składniki
Nastawić piekarnik na umiarkowaną temperaturę. Podzielić główki czosnku na ząbki, nie zdejmować łupić. Posmarować masłem skórę kurczaka i tuszkę wewnątrz. Połowę ząbków czosnku włożyć do środka tuszki, łapki związać nicią.
W średniej wielkości formie do pieczenia ułożyć warstwę czosnku, a na nim kurczaka. Wlać wodę do naczynia i piec bez przykrycia w średnio ciepłym piekarniku, często smarując skórkę wytopionym sosem przez ok. 1 godz 20 min lub aż mięso będzie dopieczone.
W tym czasie opiec ziemniaki. Na 15 min przed podaniem wyłożyć kurczaka na półmisek i przykryć folią, żeby nie wystygł. Podawać z pieczonymi ząbkami czosnku i ziemniakami.
ZIEMNIAKI OPIEKANE: Ziemniaki obgotować 5 min w wodzie lub na parze. Osuszyć papierowym ręcznikiem i studzić 10 min. W naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem ułożyć pojedynczą warstwę ziemniaków i spryskać olejem. Opiekać odkryte ziemniaki w średnio ciepłym piekarniku przez ostanie 30 min pieczenia kurczaka, aż będą miękkie.
Ja zrobiłem wersje bez ziemniaków.