Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, chrupiące nuggetsy w zdrowszej wersji (pieczone w piekarniku). Świetna przekąska dla dzieci, jak i dla dorosłych:)
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 115
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 25
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 115
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 25
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Z oleju, soku z cytryny i przyprawy przygotowujemy marynatę. Wkładamy mięso do marynaty i wkładamy do lodówki na 30 minut.
50 g sera żółtego ścieramy na tarce o grubych oczkach. Około 2 garści płatków zgniatamy na drobno. Białko jaja ubijamy na pianę (nie musi być sztywna).
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Na blaszce do pieczenia rozkładamy papier. Zamarynowane mięso wkładamy do piany, a następnie panierujemy w serze pomieszanym z płatkami. Kładziemy na blaszce jeden kawałek obok drugiego. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Podajemy z ulubionym dipem ( u mnie czosnkowy z curry). Smacznego:)