Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na zdrowe, smaczne, bardzo aromatyczne i lekko orzeźwiające pesto miętowe z kawałkami orzechów nerkowca. W pesto dominuje miętowa nuta, której smak podkreśla dodatek bazylii, czosnku i wyrazistość sera Kolumb. Pesto miętowe idealnie komponuje się z makaronem pełnoziarnistym.
O tej porze roku kupujemy ogromne pęczki pachnącego, świeżego koperku. Co zro...
Odsłon: 158
Pyszny i prosty do przyrządzenia przepis na Tonkatsu, czyli schab po japońsku...
Odsłon: 181
O tej porze roku kupujemy ogromne pęczki pachnącego, świeżego koperku. Co zro...
Odsłon: 158
Pyszny i prosty do przyrządzenia przepis na Tonkatsu, czyli schab po japońsku...
Odsłon: 181
Składniki
Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu na tyle, aby zostawić niewielkie kawałki. Ser Kolumb ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Listki mięty oraz bazylii przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 3 ząbki czosnku, część oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia, ale nie do powstania jednolitej papki.
Następnie do rozdrobnionych ziół dodajemy starty ser Kolumb, orzechy nerkowca oraz pozostałą część oliwy z oliwek i jeszcze przez chwilę miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników (na tym etapie zamiast miksować możemy także składniki wymieszać dokładnie łyżką). Na sam koniec pesto doprawiamy solą morską i dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Gotowe pesto świetnie komponuje się z pełnoziarnistym penne, ugotowanym al dente. Życzę smacznego! :)