Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne, delikatne i rozpływające się w ustach mięso:) Podane z puree ziemniaczanym i młodą kapustką z cebulką i koperkiem, smakuje idealnie:)
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 40
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2728
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 163
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 121
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 40
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2728
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 163
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 121
Składniki
Perliczkę moczymy przez około 2 godziny w zimnej wodzie. Przyprawy mieszamy. Następnie mięso osuszamy, nacieramy stopionym masłem i 1/2 przypraw nacieramy środek perliczki, a resztą jej wierzch.
Perliczkę obkładamy szynką i przewiązujemy nicią, aby szynka nie odpadła podczas pieczenia i przewracania mięsa. Po pewnym czasie, kiedy szynka się spiecze i tak nam nieco poodpada, ale aromat wędzonki pozostanie już w mięsie.
Tak przygotowaną perliczkę wkładamy w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg). Pieczemy około 55 minut, co jakiś czas przewracając i polewając powstałym sosem. Na ostatnie 15 minut obracamy perliczkę piersiami do góry. Upieczoną perlicę wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na około 10-15 minut by odpoczęła. Odwijamy nitkę uwalniając spieczoną szyneczkę. Przekładamy na talerz, obkładamy spieczoną szynką i podajemy. W ten sposób przygotowane mięso jest pyszne i soczyste. Nie użyłam tutaj wielu przypraw, aby ich nadmiarem nie zabić smaku tego delikatnego mięsa.