Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9929
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 244
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9929
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 244
Składniki
Makaron należy namoczyć we wrzącej wodzie, aż zmięknie. Idealny do przyrządzania jest wok lub duża patelnia. Na rozgrzanym oleju smażymy czosnek, chili i mięso. Po chwili dodajemy krewetki. Podsmażamy kolejną chwilę (2-3 minuty), po czym dodajemy odsączony makaron. Dokładnie mieszamy, dodając ewentualnie nieco wody. Smażymy jeszcze chwilę na średnim ogniu pod przykryciem. Dodajemy sos rybny, paste curry, sok z limety i cukier (lub 1/2 słoika gotowego sosu). Mieszamy. Rozgarniamy makaron i wlewamy 2 rozbełtane jajka. Ponownie mieszamy tak, żeby jajko ścieło się w "wiórki"... Na samym końcu dodajemy kiełki, połowę orzeszków i posiekaną kolendrę. Mieszamy i wyrzucamy do miski. Przed samym podaniem posypujemy posiekaną kolendrą, orzeszkami i podajemy z ćwiartkami limety...