Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron+brukselka+kurki=Mega pyszność <3 Ciężki tydzień już prawie za nami, hard core jeszcze przed...obiad w 30 min zawsze się sprawdza. Przepis pochodzi z naszej ulubionej lektury Kuchnia.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 126
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 126
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Składniki
Makaron gotujemy al dente, odsączamy i zostawiamy 50 ml wody z gotowania. Brukselkę oczyszczamy i dzielimy na listki. Rozgrzewamy oliwę (2-3 łyżki), wrzucamy listki, oprószamy solą i pieprzem, przyrumieniamy. Przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę, obsmażamy kurki ( większe kroimy na kawałki ) kilka minut. Posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki oregano dodajemy do kurek i smażymy do miękkości szalotki. Następnie dodajemy masło, bulion i wodę z makaronu, na mocnym ogniu odparowujemy 2-3 min, po czym zmniejszamy płomień i dodajemy makaron, połowę parmezanu. Smażymy kilka minut na średnim płomieniu. Całość mieszamy z listkami brukselki. Przed podaniem posypujemy pozostałym parmezanem.