Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odwrócone ciasto ananasowe jest łatwe w przygotowaniu i niezwykle pięknie prezentuje się na stole. Polecam!
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 28
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1041
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 28
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1041
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Składniki
Plastry ananasa wyjmuję z zalewy (której nie wylewam) i odsączam na papierowym ręczniku. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Na dnie układam krążki ananasa. W środek wkładam po pół suszonej moreli, a przestrzenie między ananasem wysypuję siekanymi orzechami.
Do miski wbijam jajka i dodaję 5 łyżek zalewy w której był ananas. Dokładnie miksuję.
Do drugiej miski dodaję mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Mieszam składniki rózgą.
Wracam do jajek. Dolewam do nich roztopione i lekko przestudzone masło. Stopniowo dodaję mąkę z cukrem cały czas miksując. Ciasto przelewam do tortownicy z ananasem na dnie. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 35 – 40 minut. Pod koniec robię test suchego patyczka.
Przestudzone ciasto wyjmuję z tortownicy i odwracam, tak aby ananas znalazł się na wierzchu. Ewentualnie posypuję cukrem pudrem. Smacznego!!!