Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 84
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10590
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 71
Młoda kapustę można potraktować jak sałatę. Dzisiaj proponuję surówkę w sosie...
Odsłon: 98
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 84
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10590
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 71
Młoda kapustę można potraktować jak sałatę. Dzisiaj proponuję surówkę w sosie...
Odsłon: 98
Składniki
Mieszamy mleko z wodą. Jaja roztrzepujemy trzepaczką, na przemian wsypujemy mąkę i dolewamy mleko z wodą. Cały czas ubijamy do wyczerpania składników. Na koniec dodajemy sól i cukier. Rozgrzewamy nasmarowaną olejem patelnie i wlewamy ciasta tyle, aby tylko przykryło patelnię. Naleśniki powinny być cienkie i lekko rumiane. Przed każdym wlaniem kolejnej porcji ciasta, smarujemy patelnie olejem. Smażymy do wyczerpania ciasta. Ciasta wystarcza na 8 naleśników.
Twaróg przepuszczamy przez maszynkę i dokładnie rozcieramy na gładką masę, dodając niewielką ilość mleka, dla uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy surowe żółtka, cukier i dowolny zapach. Dokładnie mieszamy. Jeżeli wybierzemy opcje z rodzynkami, to wcześniej trzeba przelać je wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Każdy naleśnik smarujemy farszem z jednej strony, posypujemy rodzynkami i zwijamy w rulon. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim zwinięte naleśniki z każdej strony. Powinny być złocistego koloru i lekko chrupiące. Gorące wykładamy na półmisek i posypujemy odrobiną cynamonu.