Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Murzynek to jedno z ulubionych ciast mojego dzieciństwa. Niezmienny przepis od X lat i ciasto zawsze się udaje a urozmaicać można je sobie dodatkami a w tym przepisie akurat z orzechami.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Masło, cukier, wodę i kakao zagotowujemy w garnku i gotujemy ok 10 minut co chwilę mieszając po czym studzimy. W międzyczasie prażymy orzechy na suchej patelni. Do wystudzonej masy dodajemy jajka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Można to zrobić mikserem na wolnych obrotach ja jednak wolę mieszać ręcznie. Dodajemy orzechy, mieszamy i całość wlewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki. Pieczemy ok 40 minut w 180oC (do tzw."suchego patyczka")
Polewę przygotowujemy z zagotowania i do tego czasu częstego mieszania składników na polewę. Gotowego murzynka polewamy polewą i posypujemy drobno poszatkowanymi kilkoma orzechami włoskimi. Jeszcze tylko kawka i ... :)