Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, nieco egzotyczne muffiny dla wielbicieli orzeźwiającej limonki i słodkiego kokosa
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6095
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 142
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 309
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6095
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 142
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 309
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami). Z 2-3 limonek, w zależności od ich wielkości i soczystości, wyciskamy sok i odmierzamy 50ml.
PIERWSZA MICHA Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz wiórki kokosowe i wszystko razem mieszamy.
DRUGA MICHA Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z sokiem z limonek wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajka, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
ŁĄCZYMY MICHY Zawartość obu misek łączymy, dodając. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
PICHCIMY MUFFINY Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Powinny pięknie zapachnieć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.