Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, chociaż trochę pracochłonne :) Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym! :)
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 105
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 151
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 34
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 134
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 105
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 151
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 34
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 134
Składniki
Przygotowujemy ciasto: Siekamy mąkę z margaryną, łączymy z resztą składników i dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy i kładziemy(osobno), po kolei na wysmarowaną margaryną blachę. Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C, około 10-13 minut.
Przygotowujemy masę: gotujemy kaszę mannę w mleku a następnie studzimy. Margarynę rozgniatamy pałką, stopniowo dodając do niej cukier i żółtka, a następnie wystudzoną kaszę mannę. Wszystko ucieramy dokładnie pałką na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodajemy do smaku parę kropel olejku migdałowego oraz kwasek cytrynowy(rozcieńczony z wodą). Dokładnie mieszamy.
Przekładamy przygotowane placki masą, a górę ciasta posypujemy cukrem pudrem. Można też polać ciasto lukrem, ale dużo lepiej smakuje z cukrem pudrem.
Ciasto wkładamy do lodówki, by wszystko dobrze się "przegryzło", a ciasto nasiąkło masą. Najlepiej smakuje odleżany, około dzień, dwa po przygotowaniu. Smacznego! :)