Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste danie, nie wymaga większego zachodu, za to efekt jest zachwycający. Świetnie nadaje się na uroczysty obiad.
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1660
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 100
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 151
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 154
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1660
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 100
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 151
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 154
Składniki
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i wstawiamy do lodówki. Szpinak siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę a szalotkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy najpierw szalotkę, po kilku minutach dodajemy czosnek i po chwili szpinak. Dokładnie mieszamy i smażymy do chwili aż szpinak ściemnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na blaszce do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie, na jednej jego połowie układamy łososia, na nim równomiernie rozkładamy szpinak, a na szpinaku rozkładamy pokrojony w kosteczkę ser. Przykrywamy drugą połową ciasta, dokładnie zlepiamy brzegi ciasta (najlepiej widelcem) smarujemy całość żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 30-40 minut (im grubszy filet tym dłużej go trzymamy). Podajemy z sosem koperkowym.