Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty, mocno czerwony likier malinowy, idealny na przeziębienie i zły nastrój :) Przepis z książki \"Nalewki, likiery i wina domowe\".
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 75
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 659
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 116
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 75
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 659
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 116
Składniki
Oczyszczone i umyte owoce miksujemy i przecieramy przez sitko. Dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści i przelewamy do wyparzonego słoika. Przykrywamy jałową gazą i odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce (np. na słoneczny parapet). Po 2 dniach wlewamy alkohol i dokładnie mieszamy. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie likier przelewamy przed gazę lub filtr do kawy. Ponownie wlewamy do słoika i odstawiamy na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno zlewamy czysty likier, a osad przelewamy przez sitko wyłożone bibułą filtracyjną lub podwójnie złożoną warstwą papierowych ręczników.