Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne leniwe pierogi, takie jak robiła mama, z ziemniakami (ku mojemu zdziwieniu na Smakerze same bez ziemniaków).
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1750
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1750
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Składniki
Utłuczone ziemniaki (najlepiej jeszcze lekko ciepłe) zagniatamy z twarogiem i jajkiem, dodajemy stopniowo tyle mąki, by z kleistej masy uzyskać plastyczne ciasto, z którego da się uformować wałek o średnicy ok 4-5cm. Wykrawamy z niego odcinki równej grubości i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia (nie mieszamy!)
Wyłożone na talerz, polewamy zrumienioną na maśle bułka tartą i posypujemy cukrem. :) Smacznego!
Niektórzy wolą leniwce na słono, to już nie jest wersja tradycyjna, ale warto spróbować, np. z zupą pieczarkową, którą też znajdziecie w moich przepisach. Pozdrawiam!