Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto w sam raz na upalne dni, słodkie, a do tego troszkę kwaskowe. Przepis wykorzystany w moim domu od wielu pokoleń :) Każdemu się uda :)
...bez mąki pszennej. Polecam.
Odsłon: 915
Pyzy to potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwals...
Odsłon: 85
Moje ulubione kluski śląskie i to z dziurką. Dziurkę robię dla tego że podoba...
Odsłon: 260
...bez mąki pszennej. Polecam.
Odsłon: 915
Pyzy to potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwals...
Odsłon: 85
Moje ulubione kluski śląskie i to z dziurką. Dziurkę robię dla tego że podoba...
Odsłon: 260
Składniki
Świeże owoce zasypać cukrem, zostawić na jakiś czas.
Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać miękką margarynę, smalec, cukier oraz żółtka. Ciasto wyrabiać najlepiej rękoma, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao. 2/3 ciasta (zarówno jasne i ciemne) rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto kładziemy kawałkami, nie zbijamy). Na ciasto rozłożyć owoce (wcześniej zlać powstały sok)
Białka ubijać, następnie dodać cukier i ubijać na sztywną pianę. Gotową pianę przełożyć delikatnie na owoce i posypać pozostałą częścią ciasta (tzw. kruszanka) Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni przez ok 30-40 min. Po tym czasie wyłączyć i pozostawić ciasto w piekarniku, aż piana wyschnie.
Smacznego :)