Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste w wykonaniu jagodzianki. Idealne na deser.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 204
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 204
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Składniki
Na początek robimy rozczyn, wkruszamy do miseczki drożdże, dodajemy cukier i zalewamy kilkoma łyżkami mleka, obowiązkowo w temperaturze pokojowej – nigdy zimne! Czekamy 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie mąkę przesiewam do miski, robię na środku dołek i wlewam do niego rozczyn. Resztę mleka rozpuszczam razem z masłem i wlewam do dołka z rozczynem, dodaję sól i jajka. Wszystko zagniatam i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywam i odstawiam na godzinę.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Krótko je wyrabiam i dzielę na 12 części. ( Na pół, każdą połówkę na 3 części, i każdą z 6 części jeszcze raz na pół). Z każdego kawałka ciasta robię kulkę, spłaszczam ją na dłoni i na środek kładę sporą porcję jagód. Zlepiam bardzo dobrze brzegi i nadaję owalny kształt jagodziance.
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, aby układać je łączeniem do dołu! Zostawiam je na pół godziny do ponownego podrośnięcia. następnie delikatnie smaruje pędzelkiem zanurzonym w mleku. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę około 15 – 20 minut – do zrumienienia.
Wyjmuję, przenoszę na kratkę i pozostawiam do ostygnięcia. Gdy są już chłodne, lukruję je lub posypuję cukrem pudrem.