Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Granola z orzechami i jabłkiem na początek jesieni.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2332
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2332
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy laskowe przekrajamy na połówki. Do dużej michy wsypujemy płatki owsiane oraz żytnie, orzechy, płatki migdałów, słonecznik i sezam. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie dorzucamy do miski. Na koniec dolewamy miód oraz olej i starannie łączymy wszystko tak, aby składniki sypkie były otoczone miodem, a wiórki jabłkowe równomiernie rozłożone wśród płatków. Jabłko, które przeznaczamy do przygotowania tej granoli powinno być twarde, soczyste i niezbyt słodkie (polecam odmianę Gloster lub Champion).
Gotową mieszankę przekładamy na blachę i rozkładamy na niej równomiernie, aby równo się piekła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Co 10 minut otwieramy piekarnik i mieszamy granolę, aby się nie przypaliła. Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia, powinna być aromatyczna i zupełnie sucha. Przekładamy do słoja i zajadamy z jogurtem, mlekiem lub gęstymi sokami i owocami.