Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna starodawna studzienina, dobra jako przekąska na imprezy.
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 102
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 508
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 42
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24702
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 102
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 508
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 42
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24702
Składniki
Żeberka, pokroić na paski (lub mniejsze części), rapetki przeciąć (lub naciąć) do kości, marchewkę, seler i pietruszkę obrać i pokroić na 2 części. Dodać wodę, sól i pieprz do smaku.
To wszystko gotować na małym ogniu około 4 godzin, tak aby mięso odchodziło od kości, oraz aby na wierzchu zrobiła się dość gęsta woda.
Po ugotowaniu mięso oraz warzywa wyłożyć na talerz do ostygnięcia, wywar odstawić i również dać mu stygnąć do czasu, gdy będzie letni.
Mięso oddzielić od kości i pokroić lub zmielić, w zależności jakiej wielkości mięso w galarecie ktoś lubi. Rapetki obierać z mięsa i skóry w wywarze tak aby jak najwięcej żelatyny naturalnej wydobyć ze szpiku.
Mięso oczyszczone z kości i skór wlożyć do garnka i doprawić wyciśniętym czosnkiem. Wlać do tego mięsa wywar przelany przez drobne sitko, aby nie dostały się drobniutkie kostki.
Marchewkę i pietruszkę oraz seler pokroić w plastry i poukładać w pojemnikach. Zalać pojemniki Wywarem i mięsem.
Odstawić na całą noc do zastygnięcia
Smacznego