Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki o delikatnej konsystencji, z nieco wyczuwalnym włóknem miąższu dyni. Pyszny dodatek do maślanych rogali lub drożdżowej chałki. Odrobina słonecznej jesieni zamknięta w słoikach.
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 45
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 25
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 286
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 45
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 25
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 286
Składniki
Przygotowanie: Dynię szorujemy, osuszamy. Następnie przepoławiamy i usuwamy pestki. Następnie kroimy w mniejsze kawałki i obieramy ze skóry. Całość przekładamy do garnka z grubym dnem. Dynię zalewamy wodą, dodajemy korę cynamonu, połowę cukru i dusimy pod przekryciem. Kiedy zmięknie rozgniatamy ją tłuczkiem do ziemniaków, gotujemy bez przykrywki, aby odparować nadmiar płynu. Dodajemy pozostałą ilość cukru, sok z cytryny i cynamon gotujemy mieszając dość często. Dynię można dodatkowo zmiksować jeśli chcemy uzyskać gładszą konsystencję dżemu. Gotujący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zamknięte słoiki układamy na szmatce dnem do góry i tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.