Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia najsmaczniejsza jest pieczona, oto przepis na przechowanie dyni na zimę w uniwersalnej postaci
Ta masa truskawkowa jest obłędna. Polecam.
Odsłon: 226
Zdrowa zupka na każdą okazję.
Odsłon: 201
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 124
Doprawione jak falafle.
Odsłon: 96
Ta masa truskawkowa jest obłędna. Polecam.
Odsłon: 226
Zdrowa zupka na każdą okazję.
Odsłon: 201
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 124
Doprawione jak falafle.
Odsłon: 96
Składniki
Usuwamy pestki i skórę z dyni, kroimy w mniejsze kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 45 minut na 160-170 stopni.
Po upieczeniu blendujemy, lub miksujemy w robocie kuchennym wkładamy do słoiczków i zagotowujemy ok. 5 minut, wyjmujemy przewracamy do góry dnem (tu uwaga by nie pękły) i pozostawiamy do ostygnięcia, jak wystygną to wieczko powinno być wklęsłe. Przechowujemy w zimnym miejscu.
Tak przygotowana dynia może bezpiecznie przezimować i nadaje się do ciast, deserów i mojego ukochanego Kremu z Dyni, wystarczy ją doprawić i dodać do czego tam chcemy. A przez to, że jest pieczona, a nie gotowana, jej smak jest pełniejszy :)