Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa drobiowa wędlina z dodatkami na jakie tylko mamy ochotę, Ja wykorzystałam marchewkę i groszek ale to równie dobrze może być papryka, oliwki, pomidory suszone, ogórki konserwowe - ogranicza nas tylko wyobraźnia .Jeśli jesteście zwolennikami domowych wędlin a w szczególności lubicie wędliny z galaretką, to dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 174
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 49
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 174
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 49
Składniki
Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę - taką jaką chcemy mieć w wędlinie, doprawiamy i mieszamy dokładnie, W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy mięso. cały czas mieszając gotujemy aż mięso straci surowość, później już nie będzie poddawane obróbce termicznej - ja na tym etapie wrzuciłam marchew z groszkiem, ponieważ korzystałam z mrożonych. Gdy mięso już jest ugotowane dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Z butelki odcinamy górną warstwę i wkładamy do środka woreczek. Przestudzone mięso przekładamy wraz z całym płynem do butelki i mocno dociskamy. Zawiązujemy woreczek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc, aż galaretka stężeje. Smacznego!