Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały dodatek do potraw z dziczyzny i drobiu
Makaron z kurczakiem i zielonymi szparagami w śmietanowym sosie to danie błys...
Odsłon: 24
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 1659
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 349
Makaron z kurczakiem i zielonymi szparagami w śmietanowym sosie to danie błys...
Odsłon: 24
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 1659
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 349
Składniki
Kapustę umyłem, poszatkowałem cienko bez grubych nerwów liściowych. Cebulę pokroiłem w kostkę, na małym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Do cebuli dodałem kapustę, dusiłem 15 minut. Podlałem winem i rosołem. Dodałem pokrojony surowy ziemniak. Wszystko dokładnie wymieszałem. Do kapusty dodałem skórkę słoniny, listek laurowy, koper i kminek. Dusiłem wszystko pod przykryciem godzinę i 15 minut. W tym samym czasie kasztany naciąłem na wierzchu na krzyż. Gotowałem je w posolonej wodzie ok. 30 minut, następnie odcedziłem i jeszcze ciepłe obrałem z łupinek i brązowej skórki. 10 minut przed końcem gotowania kapusty wyjąłem słoninę i listek laurowy. Doprawiłem kapustę octem, solą i pieprzem. Na patelni ostrożnie rozpuściłem cukier. Kasztany na patelni obtoczyłem w karmelu. Skropiłem sokiem z cytryny, lekko posoliłem. Kapustę podałem z kasztanami.