Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9845
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 117
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 524
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 67
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9845
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 117
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 524
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 67
Składniki
Cytryny umyć ,następnie bardzo cienko obrać ze skórki (by było jak najmniej białego miąższu). Skórki włożyć do dużego słoika ,zalać spirytusem ,tak aby przykrył on skórki. Słoik zakręcić.
Obrane ze skórek cytryny obrać z białego miąższu.
Cytryny pokroić w plasterki ,włożyć do dużego słoja ,po czym zasypać cukrem i odstawić na 4-5 dni.
Po upływie tego czasu odlać syrop cytrynowy ,plastry cytryn odcisnąć przez gazę. Zlać spirytus ze skórek-lekko rozcieńczyć z wodą mineralną ,następnie roztwór spirytusu wlać do syropu z cytryn ,wymieszać. Z drugiej półlitrówki powoli dolewać spirytus wraz z wodą ,aż płyn osiągnie wymaganą moc. Po przelaniu do butelek ,odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie.