Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to mój smak dzieciństwa, teraz częstuję nim moją rodzinkę :) Przepyszne ciasteczka, które ucieszą każdego łasucha, zarówno tych małych jak i tych dużych. Jest z nimi trochę pracy, ale naprawdę warto :)
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 131
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 234
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 343
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 162
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 131
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 234
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 343
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 162
Składniki
CIASTKA Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, następnie dodać margarynę (najlepiej miękką), cukier, cukier waniliowy, jajka, żółtko i śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiać (najlepiej rękami), aż składniki się połączą i powstanie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrawać okrągłe ciasta (można użyć szklanki). Ciastka piec do zarumienienia przez ok 7-10 min. w temp. 160-180 stopni.
KREM Margarynę (miękką) utrzeć z oba cukrami, jajkiem i żółtkiem na pulchny krem.
POLEWA W garnuszku rozpuścić margarynę, dodać cukier i mleko, gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i dodać kakao, dokładnie wymieszać. Gotową polewą chwilę ostudzić.
PRZEŁOŻENIE CIASTEK Ostudzone ciastka łączymy w pary. Jedno ciastko smarujemy kremem, na środku kładziemy łyżeczkę dżemu, a na wierzch kładziemy drugie ciastko, które polewamy polewą.
Smacznego !!!