Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i kruche ciasteczka wyglądające jak brzoskwinki - ilovebake
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 1056
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2660
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1876
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 229
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 144
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 1056
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2660
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1876
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 229
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 144
Składniki
Jajka z cukrem oraz ekstraktem miksujemy. Następnie dodajemy olej oraz przesianą mąkę ( 4 łyżki ) razem z proszkiem do pieczenia, ponownie miksujemy. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu dodajemy 250 g mąki wcześniej przesianej i ponownie łączymy, aż masa będzie jednolita i gładka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy z ciasta kuleczki troszkę mniejsze od orzecha włoskiego ( nie należy ich spłaszczać dłonią ). Układamy w ok. 2 cm odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez 15 min, nie powinny być u góry zarumienione. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Za pomocą małej łyżeczki wydrążamy lekko otwór w spodniej części ciasteczek. Nutellę mieszamy razem z pozostałymi po wydrążeniu okruszkami. Za pomocą łyżeczki nakładamy do powstałego po wydrążeniu otworku nadzienie tak, aby powstała górka i nakładamy drugie ciasteczko lekko dociskając. Wykonujemy tak ze wszystkimi ciasteczkami.
Do jednej miseczki wlewamy 3 łyżki mleka i kilka kropel czerwonego barwnika. Do następnej miseczki kolejne trzy łyżki mleka i żółty barwnik. Do kolejnej miseczki wsypujemy cukier. Za pomocą pędzelka ( użyłam silikonowego ) nakładamy nierównomiernie raz jeden raz drugi barwnik, po obu stronach ciastek. Następnie obtaczamy w cukrze. Postępujemy dokładnie tak samo z każdym ciastkiem. Zostawiamy do wyschnięcia.