Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, wilgotne, nie za słodkie ciasto.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 25
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 359
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 81
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 25
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 359
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 81
Składniki
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka a następnie olej i pepsi. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do ciasta i delikatnie łączymy. Wylewamy do dużej blaszki ( 26 na 37 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto nam stygnie to robimy galaretkę pepsi. Opakowanie żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała. Pepsi wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy i zostawiamy by nam wystygła. Gdy ciasto jest zimne rozpuszczamy łyżkę żelatyny w łyżce wody by napęczniała a potem dolewamy wrzątku do wysokości 1/4 szklanki. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i pod koniec wlewamy chłodną żelatynę ciągle ubijając. Wykładamy bitą śmietanę na ciasto, gdy nasza galaretka z pepsi zaczyna krzepnąć wykładamy ją na śmietanę. Całe ciasto chłodzimy w lodówce około godziny. SMACZNEGO