Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto które bardzo polubiły moje córcie.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32586
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 63
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 90
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 938
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 338
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32586
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 63
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 90
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 938
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 338
Składniki
Na biszkopt ubijamy białka na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Dużą tortownicę ( 30 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy biszkopt i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, a pozostałe dwie rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku. Upieczony i wystudzony biszkopt nasączamy letnią galaretką, tak około pół szklanki ( tą co rozpuszczaliśmy w 3 szklankach wody, resztę zostawiamy na polanie wierzchu). Gdy nasza galaretka , ta rozpuszczona w szklance wody jest letnia ale nie zastygła, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, wlewamy galaretkę, mieszamy i wylewamy na biszkopt. W masę śmietanową wciskamy ciepłe lody, musimy to robić szybciutko by masa nam za szybko nie zsiadła.Wierzch ciasta dekorujemy pozostałą galaretką, gdy się już lekko zaczyna zsiadać. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki by się schłodziło. SMACZNEGO