Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne ciasto sycylijskie wykonane na bazie biszkoptu i sera ricotta.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 238
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 25
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 70
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 238
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 25
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 70
Składniki
Nadzienie: Ser ricotta mieszamy z 500 gramami cukru, rumem, cynamonem i wanilią. Ucieramy aż powstanie jednolita masa. Dodajemy czekoladowe wiórki, pistacje i owoce kandyzowane. Masa marcepanowa: W rondlu wymieszać 200 g cukru i 200 ml wody. Podgrzać. Do masy cukrowe wsypać mąkę z utartych migdałów. Mieszać. Dosypać barwnik i cukier waniliowy. Zagotować. Odstawić ale nie czekać aż zastygnie. Wylać ciepłe na stolnicę najlepiej marmurową (szybko zastyga). Uformować kulę. Rozwałkować i pociąć w trapezy. Z biszkopta wyciąć trapezy identycznej ilości i wielkości jak z masy marcepanowej. Mają wystarczyć na tortownicę o średnicy 21cm. Tortownicę wyłożyć folią. Naokoło układać raz biszkopt, raz marcepan. Wyłożyć do środka masę serową. Schłodzić w lodówce około 30 minut. Górę przykryć dekoracyjnym talerzem. Odwrócić i zdjąć blaszkę. Całość polać masą lukrową i ozdobić owocami kandyzowanymi. Smacznego!!