Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostało mi trochę zielonej papryki i jeszcze uchowała się jedna papryczka jalapeno. Postanowiłam zatem zrobić carnitas - jest to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej obok fajitas czy tacos.
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 726
Włoska kombinacja smaków.
Odsłon: 34
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 4975
Najlepszym pomysłem na szybkie podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w pie...
Odsłon: 184
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 726
Włoska kombinacja smaków.
Odsłon: 34
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 4975
Najlepszym pomysłem na szybkie podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w pie...
Odsłon: 184
Składniki
Nagrzewamy piekarnik do 170 C. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce i obsypujemy łopatkę.
Następnie zawijamy szczelnie mięso i kawałki papryki i cebuli w folię aluminiową. Wkładamy nasze zawiniątko do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika.
Kiedy łopatka piecze się już ok 3 godzin, wyjmujemy ją, odwijamy folię polewamy bulionem. Od tego momentu pieczemy ją już nie zakrytą.
Mięso będzie gotowe kiedy już rozpada się na kawałki. Po wyjęciu z piekarnika za pomocą dwóch widelców rozdzielamy mięso na drobne kawałki/strzępki.
Podajemy carnitas w kukurydzianych lub pszennych tortillach z dodatkiem np. awokado, gęstej śmietany, kawałków pomidorów, pikantnej salsy, odrobiną posiekanej kolendry, marynowanych papryczek jalapeno, odrobiną startego żółtego sera.