Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na jagody już minął ale z zamrożonych jagód także można upiec jagodzianki. Polecam bardzo smaczne bułeczki z jagodami leśnymi, łatwe w przygotowaniu, przepis na 20 bułek.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 28
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1041
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 28
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1041
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Składniki
Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
Do przesianej mąki dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Po godzinie gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.
Przygotowujemy farsz z jagód. Składniki na nadzienie: 20 łyżek jagód leśnych łyżka mąki ziemniaczanej łyżka cukru trzcinowego Wszystkie składniki mieszamy.
Z ciasta formujemy podłużne bułeczki, każdą z nich napełniamy 1 łyżką nadzienia z jagód.
Uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem. Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza , wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut.
Po upieczeniu się bułek, zsuwamy je razem z papierem na kratkę i studzimy je na kratce.
Smacznego :)