Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na bałkański, aromatyczny i lekko pikantny gulasz. Potrawkę warzywną podkreśla smak tuńczyka oraz świeżej bazylii. Jest doskonały jako samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do makaronu.
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 31
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 271
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 126
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 31
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 271
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 126
Składniki
Cebule kroimy w drobną kostkę, oliwki na pół, a bakłażany obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Cebule szklimy na oleju rzepakowym.
Następnie dodajemy pokrojone bakłażany, podlewamy je wodą i dusimy pod przykryciem aż delikatnie zmiękną.
Gdy bakłażany delikatnie się podduszą, dodajemy do nich pomidory z puszki i wszystko dusimy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz cayenne, szczyptę cukru brzozowego i dusimy kolejne 3 minuty.
Na sam koniec dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, posiekane świeże liście bazylii oraz czarne oliwki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą.
Gotową potrawkę podajemy ze świeżym pieczywem lub makaronem. Życzę smacznego! :)