Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie wegetariańskie. Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z oszczędnej kuchni chłopskiej. Bez mięsa można było przyrządzić zupełnie porządne, pożywne danie. Kuchnia francuska. Dla lubiących mięso, można oczywiście nafaszerować bakłażna masą mięsno ryżową
Smaczna propozycja na spaghetti z krewetkami na bardzo ostro, przy czym sos p...
Odsłon: 54
Idealne ciasto dla teściowej? Słodkie, efektowne no i wymagające małego nakła...
Odsłon: 787
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 22
Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodat...
Odsłon: 201
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 310
Smaczna propozycja na spaghetti z krewetkami na bardzo ostro, przy czym sos p...
Odsłon: 54
Idealne ciasto dla teściowej? Słodkie, efektowne no i wymagające małego nakła...
Odsłon: 787
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 22
Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodat...
Odsłon: 201
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 310
Składniki
Bakłażany po umyciu przekroiłem wzdłuż na pół, usunąłem łyżeczką pestki i część miąższu, pozostawiając ścianki o grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posypałem solą i odstawiłem na ok. pół godziny, aby puściły sok. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy , wrzuciłem szalotki , czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów. Dusiłem do miękkości. Dodałem ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i wymieszałem. Wydrążone bakłażany osuszyłem z soku papierowym ręcznikiem, posmarowałem od środka pozostałą oliw. Napełniłem je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułożyłem w żaroodpornej formie do zapiekania. Polałem sokiem pomidorowym. Zapiekałem ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypałem natką i od razu podałem na gorąco.